torsdag 6 november 2014

Det här med männen i True Detective...


För en tid sedan blev det klart vilka som skulle ha huvudrollen i True Detective.
Det blev tre män.

Är vi ens förvånade? Knappast.
Är vi besvikna? Gravt.

Ända sedan serien förnyades och det blev klart att den inte skulle ha samma skådespelarensemble som den första säsongen har det spekuleras vilt i vilka som ska vara med. Det har varit både gissningar och mer seriösa sägner. Och kvinnor har alltid varit med i spekulationerna.

Men så i september fick vi reda på att de manliga huvudrollerna skulle spelas av Vince Vaughn och Colin Ferrel. Två män alltså. Jag satte då min tro till att den tredje huvudrollen skulle vara en kvinna, som så många med mig. Det sas att Vaughn och Ferrel skulle vara stommen i serien, om än på var sin sida lagen, och jag tänkte att vi kanske får se en kvinna som den andra detektiven.

Sen i slutet av oktober fick vi reda på att Taylor Kitsch ska spela den tredje huvudrollen. Alltså en till man. Så himla typiskt. Här hade serieskaparna all chans i världen att göra en mer jämställd serie, framförallt med tanke på att många förutsatte det. Ingen hade höjt på ögonbrynen, ingen! Med tanke på den underliga avsaknaden av (levande) kvinnor som var med i den första säsongen borde de väl lärt sig och ta igen på riktigt?

Istället möts vi av tre kvinnor i biroller. Det är Abigail Spencer, Kelly Reilly och Leven Rambin. Med säsong ett som facit kan vi nog inte förvänta oss några djupa dialoger mellan deras karaktärer. De kommer antagligen inte ens att prata med varandra. Och det är problematiskt. Att kvinnor inte ens nämns vid namn eller ens pratar med varandra under åtta timmars tv är sinnesjukt. Kvinnor är 50,8 procent av USAs befolkning. Då borde de åtminstone vara med i minst en timme kan jag tycka. En timme av åtta, är det så mycket begärt? Tydligen.

Det finns dock en liten liten strimma av hopp. Det är Rachel McAdams. Hon har florerat bland rykten under lång tid och det verkar inte som att ryktena riktigt vill tystas. Kanske kommer hon spela den tredje detektiven men det är högst oklart och genomläsningen av säsongen har redan börjat, alltså är chansen mindre och mindre. IMDB säger ja, Wikipedia säger nej, Vi säger hoppas!

Sammanfattningsvis:
Vi är besvikna.
Vi håller tummarna för att det blir en sen ändring och att vi får se (åtminstone) en detektiv som är kvinna.
Vi ser gärna att seriens alla avsnitt klara Bechdeltestet.

Till bättre tider kan vi alla kolla på denna videon:

1 kommentar:

  1. Håller med! Så.Sjukt.Irriterande. Inte ens poliserna som intervjuade Rust och Martin i första säsongen var kvinnor. Kvinnor i serien var i princip i bakgrunden eller så var de offer eller någons fru eller barn. Jag hoppas det skulle vara en stark kvinnlig polisduo i huvudrollerna denna gång eller att åtminstone en av dem skulle vara kvinna....men alltså inte en enda. Kvinnorna kommer även denna gång reduceras till anonyma bifigurer. Snaaaark =(

    SvaraRadera

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...