söndag 11 maj 2014

Silicon Valley bjuder på en bra början

HBO har hunnit släppa fem avsnitt av deras nya serie Silicon Valley och nu har vi äntligen tagit oss an den. Vi gillar vad vi ser. Det är ett nördarnas Entourage där stackars smyggenier försöker navigera genom Silicon Valleys infekterade företagsklimat. Det är en härlig uppvisning i hur IT-företagens tro på sig själva som världsförbättrare kommer med en besk eftersmak. Ibland kan entusiasmen gå för långt.Serien kretsar kring programmeraren, eller vad han nu är, Richard som har kommit på en algoritm som komprimerar filer till minimal storlek utan att de tappar i kvalitet. Det har potential att revolutionera datahanteringsbranchen. Om Richard bara spelar sina kort rätt. I de här fem första avsnitten har han spelat de flesta av sina kort fel. Likheten med Entourage är att det är ett gäng killar som drar runt. Men där slutar kanske likheten. I Entourage så löser sig det mesta hela tiden och allt är
mest bara gött. I Silicon Valley staplas olyckorna på varandra i en ständig ström.

Jag gillar, trots alla olyckor, vad jag ser. Det känns som en intressant serie med potential att bli något stort. Den har också blivit förnyad för en andra säsong.

Serien har dock fått ta emot en del kritik gällande könsfördelningen. I serien förekommer i princip bara en kvinna med längre repliker och ett namn. Det stämmer med min fördomsfulla bild av Silicon Valley och kanske även med verkligheten. Men när påhittade serier skapas ur fantasi så behöver en ju faktiskt inte följa de normer som finns. Ett par av alla datatjommar hade mycket väl kunnat vara kvinnor. Det had varit den lättaste sak i världen.

Avslutningsvis så skjuter Annie in att serien är lite lik Veep i det att saker hela tiden skiter sig och att det skapar stundtals hysteriskt roliga situationer. Men Veep är ett föredöme när det kommer till starka kvinnliga karaktärer, det är inte Silicon Valley.

Men likafullt, och jag hatar att behöva säga det, så är det bra grejer och vi kommer fortsätta titta. Med förhoppningen att kritiken når fram och slår rot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...