torsdag 8 maj 2014

Fargo - en parodi på True Detective?

Jag inser naturligtvis att Fargo inte kan ha kopierat något från True Detective. De borde ha spelats in typ samtidigt och allt sånt. Men likheterna är slående. Det är som om Fargo är lite som True Detective med Benny Hill-musiken i bakgrunden. Som om de bara bytt ut Louisiana mot Minnesota, osande träsk mot snöig prärie, och gjort en parodi. Berättarsättet är likartat, vi vet inte riktigt vad som händer när och karaktärerna är lite suddiga.

De första tre avsnitten var vi lite skeptiska. Det var inte dåligt men det var lite förvirrat. Sen kom det fjärde avsnittet och det var ett mästerverk. En spännande kriminalhistoria kombinerades med fantastisk humor och en härlig värme mitt i allt det makabra. Lite likt filmen Kick Ass där en hel biosalong satt och gapskrattade åt ett barn som begår ett massmord.

Men vi har såklart lite invändningar. Serien bjuder i princip bara på en kvinnlig karaktär, Molly Solverson som spelas av Allison Tolman. Hon är visserligen tongivande och självständig men serien klarar inte bechdeltestet. Molly har i princip bara pratat med en annan kvinna som inte var namngiven och de pratade bara om män.

Jag tycker också att de var lite för övertydliga med mosesgrejen. Jag tror att vi som publik hade kunnat koppla ihop blodet och gräshopporna med moses uttåg ur Egypten utan att de hade varit tvungna att förklara det får oss. "God is real" hade räckt. Det är samma invändning som jag har mot att visa frihetsgudinnan när en handling placeras i New York eller Eiffeltornet i Paris. Bättre då att som i någon av Bournefilmerna bara visa Sacre Coeur. Då krävs åtminstone lite kunskap hos publiken. Jag känner mig dumförklarad. Jaja, jag kanske får hålla i mig så jag inte ramlar av min
höga häst här.

Men nu ser vi med stor glädje fram emot resten av serien. Och förresten, trots inledningens vackra ord så verkar absolut ingenting vara sant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...