torsdag 15 maj 2014

BBCs Pride and Prejudice - de tre första avsnitten

För någon dag sedan tog mina vänner och jag ett break i vårt mycket hektiska uppsatsskrivande. Det behövs pauser ibland även om de blir färre och färre ju närmare inlämningsdatum vi kommer. På denna paus tittade vi i alla fall på Pride and Prejudice, BBCs version från 1995.


Jag hade sedan tidigare sett filmen och mina medtittare hade sett serien. Den skulle alltså vara bra eftersom de kunde tänka sig att se den igen. Om filmen är snabb och lite ytlig så är serien långsam och har utvecklade monologer. Lååånga monologer och låånga blickar från seriens stjärna Colin Firth. Riktigt mysigt med ibland lite väl onaturlig inpassning i handlingen. Annars är kläderna seriens stjärna, vi drömmer oss bort till sköna klänningar med så fina västar omkring axlarna. Och kanske framförallt känslan av att det är fritt fram att klänningen blir dundersmutsig när den används. Elizabeth hoppas ju i en gyttjepöl med sin vita klänning.

Serien handlar om Elizabeth som behöver bli bortgift med någon, helt rik, man (känn på den genusnormen). Det visar sig att det är rätt många killar som gillar Elizabeth när allt kommer omkring men hon gillar ingen (bra ur genussynpunkt för hon får välja och icke-välja, dåligt eftersom allt handlar om män till slut ändå). Vi har kommit till det stadiet i serien där Darcy öppnat sitt hjärta för Elizabeth, i en lång gåendes monolog i ett litet rum. Elizabeth har sagt nej, aldrig. Det är alltså nu handlingen och serien tar fart! Jag tror det kommer bli tre mycket bra följande avsnitt, när vi nu ska hinna se dom :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...