fredag 4 april 2014

Isaac & Ishmael

Redan när vi började kolla på The West Wing så konstaterade jag att det skulle bli intressant att se hur de hanterade elfte septemperattentaten. De kunde inte gärna ignorera dem men heller inte göra TV av
det. De löste det snyggt.

De gjorde ett specialavsnitt som utspelar sig utanför den övriga kronologin. Ett 00-avsnitt inför den tredje säsongen. Och vilket avsnitt. Det var fantastiskt. Det var inget god bless America, inget snack om att vår frihet vinner, inget patriotiskt nonsens. Istället valde de att göra ett avsnitt där de pratade om tolerans. Om vikten av att inte döma alla i en grupp utifrån några dårars verk. Om den samhörighet som USA och världen kände i sitt fördömande av de vidriga attackerna.

Men själva attackerna nämndes aldrig. Istället spelades en fiktiv situation upp där Vita Huset stängdes ner och personalen blir fast med en grupp ungdomar i matsalen. Där utspelar sig ett samtal med ovan nämnda innehåll. Samtidigt förhör Leo en misstänkt terrorist. Han är misstänkt i princip bara på grund av hans namn och utseende. Det är hemskt att se och Leos ursäkt i slutet är klen tröst.

Så nu vet jag hur de hanterade elfte september. Med bravur. Men är inte den tredje säsongen lite mörkare. Kan det vara så att attentaten ändå har lagt sin skugga över det hela. Ja, men den skuggan omslöt hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...