fredag 25 april 2014

Bradley och Hivju på presskonferensen

Som jag skrev lite tidigare idag så har vi varit på presskonferens inför öppnandet av Game of Thrones the Exhibition. Jag tänkte dela lite mer av innehållet. Huvudpersonerna på presskonferensen var John Bradley som spelar Samwell Tarly och Kristofer Hivju som spelar Tormund Giantsbane.


De två skådespelarna var väldigt olika. Och faktiskt ganska lika sina respektive karaktärer. Bradley var lugn, lite försiktig och han log knappt alls. Hivju var lite mer på. Men det var John Bradley som skötte det mesta av pratandet. Hans svar var långa och intressanta och det var riktigt intressant att lyssna.De inledde med att prata lite om vad som var bäst med att arbeta med serien. John Bradley gick direkt in på det privilegie han tyckte det var att få jobba på Island. Att vara långt ut i ödemarken på nordvästra Island var tydligen fantastiskt. Han gick sen in på hur det känns att besöka Norge och då sa han att det verkar som om de nordiska länderna har specialiserat sig på vackra landskap. En härlig flört med den skandinaviska presskåren.

Kristofer Hivju svarade, på frågan om hur det är att arbeta med serien, att det är fantastiskt att arbeta med något så påkostat. Det hade kunnat göras i plats, sa han, men istället är allt perfekt ner på minsta detalj. Till och med statisterna har handsydda dräkter poängterade han. Det var också denna detaljrikedom som båda skådespelarna lyfte fram som det viktigaste med utställningen. Vid ett besök så får fansen verkligen se hur kläder och attiraljer är gjorda med en oerhörd omsorg. Vi får se hantverket, sa Hivju.

På frågan om vilken påverkan deras rollfigurer har på dem som personer så svarade John att han ser mycket av Sam i sig själv och att det är som att sitta vid ett mixerbord. Man får dra fram de personlighetsreglage som passar för den karaktär man spelar. Och såklart måste de leva sig in i rollen. Kristofer Hivju påstod att det var skönt att spela Giantsbane eftersom han då fick släppa fram sin inre wildling. Tydligen går han ut i skogen inför inspelningarna och tar slår omkring sig med en pinne för att komma i stämning. En mycket intressant detalj som Bradley tog upp var att han har valt att spela Sam med en stamning och en lunkande gång som ska symbolisera den osäkerhet som Sam känner inför alla små beslut. Något han utvecklade i sin intervju med Annie senare. Vi återkommer med den i ett senare inlägg.

Som jag skrev tidigare så hade John Bradley en teori om att Game of Thrones har blivit så populärt eftersom den ligger mellan en flykt till en fantasivärld och en bild av verkliga mänskliga känslor och upplevelser. Hivju höll med och sa att en viking hade förstått serien. Alla kan förstå och relatera eftersom vi är människor. Från det en till det andra. Det kom en fråga som handlade om den brutalitet som Game of Thrones har gjort sig känd för. John svarade att han kunde förstå att det blir en diskussion men han tyckte också att det är ok om det finns grund för det hos karaktärerna och i historien. Han hade ingen sympati för de som vill chocka för chockandets skull men i Game of Thrones så är det brutala rimligt i någon mening. John ifrågasatte också varför det har blivit så mycket prat om de sexuella inslagen och så lite om våldet. Det tåls att tänkas på. Kristofer Hivju avslutade med att konstatera att det är tur att HBO inte är reklamdrivet. För Gillette vill inte ha sin reklam direkt efter att en bror har våldtagit sin syster inför deras döda son.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...