torsdag 6 mars 2014

Gästblog: Gurras 80-tal del 2, AirwolfDen här gången snackar vi om kanske den absolut bästa sakerna som kommit ut från 80-talet, den amerikanska TV serien Airwolf som gick mellan 1984-1987 och hann pumpa ut fyra säsonger på den tiden! Airwolf är som en korsning mellan MacGyver och en annan 80tals klassiker: Night Rider. Alltså en lite äventyr, lite charmigt och ett ultra avancerat top-hemligt fordon. Airwolf är nämligen (håll i hatten) en;
”advanced supersonic [!!] helicopter with stealth capabilities and a formidable arsenal, it was designed by Dr. Charles Henry Moffet - a genius with a psychopathic taste for torturing and killing women - and built by the Firm, a division of the CIA”.
Men istället för att låta CIA och psykopaten Moffet få sina smutsiga tassar på denna döds-maskin, så stjäl testpiloten helikoptern, och gömmer den i en hemlig grotta i öknen någonstans, piloten använder den sen för att utföra uppdrag för den ”goda” delen av CIA, han får sina uppdrag av en snubbe, helt klädd i vitt, en ögonlapp och en vaxad mustasch, helt normalt, hand namn är också Arch Angel (100% cool). En skulle nog ganska säkert kunna säga att mycket inspiration från Marvels comics om The Avengers och deras director of S.H.I.E.L.D Nick Fury.Protagonisten tillika den före detta testpiloten har dessutom ett namn som är perfekt och återigen nästan låter som en rip-off av någon comic någonstans, han heter nämligen Stringfellow Hawke! Kan det bli mer perfekt, ja det kan det!


Stringfellow Hawke bor nämligen övrigt i en liten timrad stuga, typ i Alaska, men helikoptern är ju gömd i öknen i västra USA, ändå lyckas han springa mellan de två ställena flera gånger varje avsnitt, otroligt! Serien är full med billiga klippningar, tillexempel kan dom ena sekunden ha en spännande helikopter vs. Stridsplan fight över en öken för att sen landa och gå it i en lummig skog! Men förutom att vara en serie med fler plot-holes än en schweizisk ost är det fantastisk rolig serie, men kanske mer rolig å seriens bekostnad, den är nämligen i sig själv ultra-seriös, men det gör den bara roligare! Airwolf är en slags besynerlig kombination av teknik-babbel, fantastiska luftstrider och super seriösa karaktärer i en [egentligen] inte så seriös setting.


Det är inte bara hela grejen är i grunden sinnessjuk utom att alla tar det faktumet så otroligt coolt, det är liksom inget konstigt att en snubbe för det första heter Stringfellow Hawke, eller att han sen har stulit en vapen värt många miljoner från den amerikanska militären, eller att han sedan åker på ett vigilante killing-spree över hela världen! Att en helikopter sen kan köra i överljuds fart, är 100% skottsäker eller att i princip alla typer av problem kan lösas av en helikopter är de absolut minst konstiga sakerna i serien… Airwolf är verkligen ett förkroppsligande av vad som brukar kallas suspension of disbelief.


Ta en titt på the opening credits här nerre och bara försök att inte bli helt förälskad i den här pärlan av alla 80tals serier!1 kommentar:

  1. Grymt bra. Och ett av tidernas bästa ledmotiv också!

    SvaraRadera

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...