måndag 31 mars 2014

Game of Thrones - utställningen

I lördags var vi i Stockholm på livrustkammaren och kollade på deras utställning Maktspel. De beskriver utställningen som ett kostymdrama i museiform. Det har tre huvudpersonerna är Elisabeth I av England, Erik XIV av Sverige och Joffrey King of the Andals, the Rhoynarand the First Men, Lord of the Seven Kingdoms and Protector of the Realm. 
Deanerys bröllopsklänning

Utställningen bjuder på dräkter från Erik XIV:s tid (1500-tal) i form av bland annat en mantel, kläder från filmerna Elizabeth och Elizabeth - the golden age och kläder från inspelningen av Game of Thrones. Äkta kläder från inspelningen av Game of Thrones. En rustning var till och med så äkta att den i veckan skulle skickas tillbaka för att vara med i inspelningen. Coolt. 
Rustning från Kings Guard och Tyrion
- den stora rustningen skall vara med i
fler inspelningar

Vi kom lagom till en guidad tur och hakade såklart på. Det var väldigt intressant. Guiden pratade om dels kopplingen mellan de verkliga Erik och Elisabeth och dels om hur Game of Thrones speglar verklighetens historia. Intrgerna kring det svenska hovet under 1500-talet liknade dem vi ser i Wetseros. Ta till exempel Stockholms blodbad som blev startskottet för Gustav Wasas uppror. Kung Kristian lurade in massa adelsmän till slottet och sen hade han ihjäl allihop. Red Wedding, eller hur. Erik XIV gifte sig, mot de flestas vilja, med Karin Månsdotter. En kvinna av låg börd. Precis som Robb Stark, King in the North, vilket ju också leder fram till the Red Wedding. Ungefär lika illa gick det för Erik som blev förgiftad, arsenik i ärtsoppan ni vet.
Joffrey och han dräkt

Drottning Elisabeth I körde sitt eget race. Hon vägrade gifta sig och behöll på så vis makten i England. Där verkar hon ha styrt med hjärnhand. Lite som Daenarys. Jävlas inte för då hugger hon huvudet av dig. Elisabeth lyckades erövra tronen från sin halvsyster Mary. Denne Mary försökte sig senare på en kupp men misslyckades och fick betala med livet. Krig mellan syskon. Ungefär som bröderna Baratheon som slåss om kronan mot varandra och sin brorson Joffrey (som ju egentligen inte är deras brorson). 

Det var också intressant att höra hur Game of Thrones blandar stilar hej vilt. Familjen Stark och andra nordbor har mycket kläder som påminner om sen vikingatid i Norden blandat med östasiatiska influenser. Nere i Kings Landing är det mer renässans. Vissa kläder liknar inget som hittats i vår värld och annat är mer likt moderna mode. 

Det var en sevärd utställning med massa roliga grejer. Livrustkammaren i stort är värd ett besök. Om inte annat så för att få se de fina valven över rummen som förr var vedförråd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...