fredag 10 januari 2014

The Americans

Vi åkte tåg i mellandagarna. Tågresor är ett utmärkt tillfälle att kolla på serien under. Vi tog oss an en ny serie. The Americans. Ny får oss alltså. Den började sändas i januari för ett år sedan. Serien handlar om två personer som lever och verkar i USA. De är gifta och har två barn. De driver en resebyrå och bor i en villa i en lugn förort. Samtidigt som de är ryska agenter.

Serien inleds 1981, strax efter att Reagan tillträtt som president och relationerna mellan USA och Sovjetunionen är iskalla. Paret Jennings får olika uppdrag att genomföra åt Sovjet samtidigt som de ska leva sina vanliga, amerikanska liv. Serien pendlar mellan att vara en spännande agentserie med våld och action och ett djupt familjedrama. Makarna Jennings blev ihopparade i Moskva och placerade i USA. De kände inte varandra innan och det gör deras relation intressant. De har två barn tillsammans och lever i allt väsentligt som ett typiskt gift par samtidigt som de håller en viss distans. Det är spännande att följa.

De slits mellan lojalitet med sina socialistiska ideal och sitt fosterland och en känsla av att allt är ganska härligt i USA. Phillip föreslår vid ett tillfälle att de ska överlämna sig till amerikanska myndigheter med argumentet "elektriciteten fungerar alltid här". Generellt är serien ganska fördomsfull mot Sovjet (och i förlängningen även Ryssland). Men jag antar att det var ganska ofett att leva i Sovjet. Samtidigt är det väldigt intressant att följa en serie där de ryska agenterna är de goda, i någon mening. Vi hoppas ju att FBI aldrig ska komma på dem och att de ska kunna fortsätta sina liv som de är. Det ska bli spännande att se hur det blir om FBI någon gång kommer på dem. Hur ska serien vinklas då. Får egentligen är de ju olagliga spioner som vi borde tycka är onda.

Vi har sett fyra avsnitt och vi är väldigt imponerade. Det är en serie där vi hela tiden vill se ett avsnitt till. Men tyvärr han vi bara se fyra. Sen kom, tro det eller ej, en rysk familj in och dominerade vår kupé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...