torsdag 4 juli 2013

Vilka nyhetshändelser kommer Newsroom ta upp?

Den andra säsongen av Newsroom närmar sig med stormsteg (15 juli) och vi har därför börjat spekulera lite. Vad kommer de ta upp för nyhetshändelser egentligen? Kanske finns det släppt någonstans men att spekulera är ju tusen gånger roligare :)

Sista avsnittet på säsong 1 handlade om utifall USA skulle höja sina långräns, det var i augusti 2011. Fram tills idag har det skett rätt mycket, nyhetsmässigt. Aaron Sorkin har berättat att händelsen med  CIA ledamoten som gick ut med att han var otrogen och avgick inte kommer att komma med i denna säsongen. Men den händelsen kommer alltså kanske med i säsong tre. Detta skedde i början på november 2012. Så spannet vi har att titta på inför säsong två är augusti 2011 till oktober 2012. Vilka händelser kan serien göra avsnitt på där mellan?

Vi tror att händelserna antingen kommer att ha stor vikt vid betydelsen för världen eller för USA inrikespolitiskt. Det behöver också finna en nyckelhändesle, ett dygn eller en viss tidpunkt som går att göra tv av. Hela primärvalet blir lite för långt till exemple men en skandal inom primärvalet funkar finemang. Det är den analysen vi gjort och som vi baserar nedanstående avsnitt på. Så här kommer några av våra funderingar. Skriv gärna vad du tror.

Ghadafi (october 2011)  - kanske redan gjort med tanke på avsnitten om Egyptens revolution. Annars är detta ett solklart avsnitt tycker jag.

Occupy Wall Street (september 2011 - december 2012) - inte så tydligt nyhetshändelse i tid. Kanske när det läcks ut att regeringen har övervakat rörelsen. Men det känns inte som tillräckligt stort, kanske är det det för amerikanarna.

Pussy Riots (februari 2012) - en ensam händelse, dock i ryssland. Handlar om feminism så kanske prioriteras det ämnet ner, tyvärr.

Costa Concordia går på grund (januari 2012) - detta påverkade USA genom att några medborgare miste livet. Ganska troligt att den händelsen kommer med eftersom det var stor uppståndelse kring hur det kunde hända.

Putin vinner presidentvalet i Ryssland, anklagas för valfusk (mars 2012) - Ryssland igen, kanske finns det något intresse här från nyhetsbolagets sida. Vore spännande åtminstone!

Massakern i Aurora, skottlossning under premiären av Batman (juli 2012) - denna måste ju vara med!

Mitt Romney blir presidentkandidat (augusti 2012) - republican som han är, Will McAvoy, borde detta vara med. All den turbulens som var kring presidentkandidatvalen kanske är nog. Inrikespolitisk är det då verkligen.

Julian Assange hoppas in på Ecuadors ambassad (juni 2012) - det finns ju ett amerikansk intresse i hela den här härvan men såklart även ett svenskt. Därför skulle jag uppskata starkt om detta kom med :) Kanske också lite för flytande tid för att faktiskt bli ett scoop.

Presidentvalet (november 2012) - kanske att detta hinns med, det är isåfall precis på målsnöret. Ett presidentval måste ju vara med. Framförallt när prognosen innan valet var så republikansk och sedan vann ändå demokraterna.

Om alla dessa händelser skulle vara med skulle de ha åtminstone nio avsnitt. Jag vill se alla dessa avsnitt bli verklighet! Inför nästa säsong, jag antar att det blir en sådan, ska det bli spännande att se vad som blir. Sen november 2012 har det skett mycket i nyhetsväg, det största för USAs del är kanske skjutningen i Sandy Hook och allt prat om vapenlagarna efter det. Och för att inte glömma all den journalistiska problemtiken med våldtäktsfallet i Ohio där fotbollslaget hade gudastatus och kvinnan fick skylla sig själv. Det hoppas jag verkligen de tar upp! Men först ser vi fram mot den andra säsongen som vi kan se på HBO-Nordic den 15e juli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...