torsdag 23 maj 2013

Gästblogg: 5 favoriter från The IT Crowd

Dagens gästblogg står Madelene för, om ni känner igen henne så beror det på att hon innan skrivit ett inlägg om Merlin här på Seriesoffan. Madelene har sett en serie som jag fullkomligt avgudar. Den är precis sådär vrickad som jag vill ha det!

5 favoriter från The IT Crowd

På alldeles för kort tid har jag ångat mig igenom den, sedan ett par år, nedlagda brittiska serien The IT Crowd. Jag tror aldrig jag har skrattat så genomgående åt en serie.

Handlingen tar sin början när Jen (Katherine Parkinson), som inte kan något om datorer, blir chef på företaget Reynholm Industries IT-avdelning. Där arbetar Roy (Chris O’dowd, spelar polisen i Bridesmaids) och Moss (Richard Ayoade), två socialt inkapabla datanördar. Resten av serien handlar om livet på deras kontor på källarvåningen.

Seriens briljans ligger i att den är både banal och samtidigt helt skruvad. I grunden är både karaktärer och storyn klassisk, men skådespelarna gör sina roller så underhållande bra och varje avsnitt slutar långt ifrån där det började. Humorn pendlar mellan ren och skär slap-sticks till dräpande samtidsreferenser. Här är fem gyllene ögonblick från serien (utan inbördes ordning):

1. Friendsface
Seriens återkommande parodi på Facebook

2. På flykt från icke-rökarnas tyranni
Jen och andra rökare känner sig allt mer oönskade på kontoret. Det slutar med att hon och en annan rökare tvingas fly i DrZjivago-stuk på jakt efter en ny rökruta3. www,ladyproblems,com
Det virtuella IT samhället skapar hemsidan www,ladyproblems,com i Roy och Moss ära, efter det att de två nördarna uttryckt sin oro över att ha fått synkroniserad PMS med Jen.


4. Roy åker med färdtjänst
En kväll som börjar med ett teaterbesök slutar med att Roy är på väg i en färdtjänstbuss tillsammans med en sing-a-long-sjungande gayförening för rullstolsbundna. Bara minspelet gör att man dör.


5. Moss, räddaren i nöden
Moss kommer till Roys undsättning i en knivig situation, vilket innebär att han hånglar upp honom för att Roy inte ska bli häktad av polisen.


Till sist, tre korta tips på tal om The IT Crowd:

  • Ibland kan jag tycka bloopers är roligare än serier själva. Gäller inte i det här fallet, men de håller ändå hög klass och finns på youtube för alla säsonger utom tredje.
  • Både Chris Odowd (Roy) och Katherine Parkinson (Jen) spelar i filmen The boat that rocked. En film där den brittiska skådepelareliten (med lite amerikansk uppbackning) än en gång gör vad inte den amerikanska motsvarigheten kan: en klockren komedi!
  • Trots att den sista och fjärde säsongen av The It Crowd sändes 2010, släpper skaparna i år ett extra långt bonusavsnitt. Håll utkik☺

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...