måndag 29 april 2013

"Pinsamma missarna i storserien"


Vi bor ju i Uppsala och läser alltså UNT varje morgon (vi fattiga studenter unnar oss en morgontidning). Idag stod det att läsa i tidningen att förra veckans Vikingsavsnitt hade stora brister i historiaberättandet. Något av det som Uppsala är mest stolt över är Gamla Uppsala, platsen som en gång i tiden var huvudort för Svearna. Även Valborgfirandet är något som kommunen gärna lyfter upp som positivt, ett evenemang där alla som vill får supa sig redlöst fulla och skräpa ner staden hur mycket de vill, positivt. Vikings var det.

Jo, nu har Vikings återberättat Gamla Uppsala fel. Platsen i serien ligger på ett berg med ett vattenfall och inte alls på Uppsalas platta del. Templet är dessutom byggt med en konstruktion som inte ens var uppfunnen när Ragnar Lodbrok levde, eller karaktärens förebild. Fy skam på den alltså.

Inte Uppland, läs webbversionen av UNTs artikel här.
Varför tror ni då serieskaparna gjort såhär mot stackars Uppsala och skändat deras helgedom? Kanske för att Vikings är fiktivt? En serie och inte en dokumentär? Kan det vara anledningen? Det är helt enkelt lite coolare att klättra upp för ett berg och mötas av ett vattenfall än att gå på en stäpp fram till ett tråkhus. Dramaturgiskt tråkigt helt enkelt.

Men är kritiken ändå befogad? Kanske lite. History Channel bygger ändå på historiska dokumentärer och att gå över till de dramasatsningar som de gör nu är problematiskt för deras image. De har en balansgång mellan faktakorrekt och fängslande som inte alltid är helt enkel. Även The Wire upplevde samma problem med att en opinion inte tyckte att serien skildrade Baltimore så som det faktiskt var, utan bara ett fragment. Jag tycker å andra sidan att serier just är fragment, de kan aldrig visa hela bilden. Då kan vi kolla på dokumentärer men seriers dramaturgi finns där av en anledning, att berätta något som vi kommer fästa oss vid.

Jag måste också poängtera att serien inte ens försker efterlikna det "riktiga" Uppsala, alltså är kritiken lite mindre befogad. Det finns liksom inte en chans att det där stället ligger i Uppland. Så på sätt har det gjort ett lite bättre jobb på History Channel, de satsar på dramat! Fortsätt så säger jag, det blir roligare då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...