fredag 15 februari 2013

Borgia på HBO-nordicFör en tid sen la HBO-nordic upp Borgia. TV-serien som skildrar familjen Borgias öde under sent 1400-tal i Rom. Jag har sett de tre första avsnitten och är inte särskilt imponerad. Hela produktionen osar lågbudget och skådespelarinsatserna lämnar lite att önska. Samtisigt så är det alltid härligt med kostymdraman och Rom på 1400-talet är en intressant plats.

Handlingen kretsar kring familjen Borgia och dess kamp om makten. I Rom vid den här tiden var den Katolska kyrkan och makten samma sak och Påveämbetet spelar därför en central roll. Ploten är i grunden en kamp om vilken familj som ska få ta över påvestolen efter att den gamle Påven dör. Det är stundtals lite intressant och dialogen är ganska rapp och spännande. Samtidigt kryddas serien (i sann HBO-anda, trots att det är Canal+ som ligger bakom) av blodigt våld och mycket naket. Ingen fel i sig men stundtals kanske väl övertydligt.

Även om serien andas lågbudget så är den ändå hyfsat snygg när det kommer till kostymer och miljöer. Inspelningen har skett i Tjeckien och inga miljöer är autentiska men de ser ändå robusta ut. Jag kan dock inte låta bli att reagera på att utomhusscenerna på Roms gator ger ett väldigt prydligt och städat intryck av staden. Jag betvivlar att Rom var särskilt fräscht när Gustav Vasa var barn.

Den stora behållningen med serien är den imponerande hattuppvisning man bjuds på. Bara kardinalerna har en ansenlig samling hattar av de mest spektakulära mått.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...