onsdag 5 december 2012

Gästblogg: Merlins nedläggning

Idag är det Madelene som håller i spakarna på Seriesoffan, hon förfäras över att en av hennes favoritserier ska läggas ner. Den känslan som vi alla har haft någon gång. Är du sugen på att gästblogga här på seriesoffan går det bra att mejla oss på seriesoffan(@)gmail.com med ett utkast, en färdig text eller en idé.

Merlins nedläggning
BBC One gick 26 november ut med att den femte säsongen av Merlin, som för närvarande sänds i Storbritannien, blir den sista. Under julhelgen sänds de två sista avsnitten ’The Diamond of the Day, del ett och två’. För er som aldrig har stött på Merlin så är serien en ’prequal’ till den välkända legenden om Kung Arthur och hans nära vän och rådgivare, trollkarlen Merlin. Serien börjar med att Arthur och Merlin möts i unga år då Merlin blir tjänare hos den arroganta kronsprinsen, i ett Camelot där all slags trollkonst är straffbart med döden.

Seriens nedläggning kommer som en överraskning för tittarna. För det första har serien höga tittarsiffror, inte bara i Storbritannien. För det andra har serien aldrig varit bättre. Skaparna bakom Merlin har lyssnat in sin publik och serien har utvecklats med varje säsong. Under de första säsongerna var det flera avsnitt som mest var en kavalkad av låg humor. I de sista säsongerna har dessa moment skalats bort. Det som är kvar är de mest mörka avsnitten som lättast upp med ironiska kommentarer, framförallt mellan Arthur och Merlin, i deras hat-kärlek till varandra; denna relation som fansen älskar. Producenterna gör därmed något så ovanligt som att lägga ner serien precis när den är som bäst.

Eftersom tillkännagivandet av seriens nedläggning inte kom förrän i slutet av säsongen, inför det nionde av totalt 13 avsnitt, kom det som en ännu större överraskning. Vid de laget räknade majoriteten av tittare med att det skulle bli minst en säsong till. Jag vill tänka att anledning till att producenterna avvaktade så länge med sitt avslöjande var att de ville att tittarna skulle vara omedvetna om att det håller på att ta slut fram tills att seriens uppgörelse faktiskt börjar. Till och med avsnitt nio finns det nämligen inget som direkt indikerar att det inte blir utterliggare en säsong. Det betyder alltså att nästa avsitt, det tionde som heter ’The Kindness of Strangers’, måste vara början till slutet. Om skaparna ska hinna knyta ihop säcken. Det är inte först nu som vi som tittare behöver vara beredda på vad som komma skall.

Det som behöver hända på de fyra kvarvarande avsnitten:
  • Merlin, Arthur och hela Camelots ärkefiende Morgana ska få reda på att Merlin är Emris, hennes värsta fiende (sannolikt nästa avsnitt)En sista, avgörande strid mellan Morgana och Arthur, som kan få en dödlig utgång för Arthur då han eventuellt kommer bli dödad av sin egen riddare Mordred. 
  • Merlin ska för första (och antagligen sista) gången bekämpa Morgan med sin sanna identitet
  • Och, det som jag ser framemot allra mest, och har sett framemot hela seriens gång tillsammans med resten av tittarna. Att Arthur till slut ska få reda på att Merlin är en trollkarl. Förhoppningsvis är det inte det allra sista som händer. Jag skulle vilja se att Arthur initialt känner sig förråd av Merlin och förvisar honom. För att Arthur i sista avsnittet ska inse hur mycket Merlin har gjort för honom.
  • Slutligen, Arthur och Merlin är för närvarande nära vänner och Merlin är inofficiellt Arthurs rådgivare. Men Merlin är fortfarande Arthurs tjänare. Merlin bör hinna bli officiellt utnämnd till kungens högra hand.
Till sist, känslan som fyller mig är samma känsla som jag har när jag läser en sjukt bra bok. Jag vill veta hur allt kommer att sluta men jag vill också behålla upplevelsen och få fortsätta läsa boken. Trots att det är tråkigt att förlora min favoritserie så är jag ändå tacksam till skaparna för att de slutar när Merlin är som bäst och inte låter Merlin förfalla (om det nu inte blir en film eller spin-off som det ryktas om på olika håll).

För mer fakta om varför serien läggs ner och skådespelarnas hälsningar.

1 kommentar:

  1. Kul att du gillar den här serien, jag har bara sett några avsnitt på TV och jag tyckte den verkade väldigt lågbudget och dålig. Men jag har kanske fel. Kanske något att ge sig på.

    SvaraRadera

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...