torsdag 13 september 2012

The New Normal - ny serie som provocerar, konstigt nog.

Ny serie. Från skaparna av Glee. The New Normal är en humorserie i stil med Modern Family. Lite halvt mockumentary och den behandlar de nya familjestrukturer som visserligen funnits länge men som ändå provocerar. Tydligen. Serien har stoppats i Utah.

Från OMM:s hemsida
Organisationen One Million Moms, vars grej verkar vara att vara sura på all media som inte visar hemmafruar som idealet och allt annat som djävulens påfund, bojkottar serien och har gjort följande uttalande:

“NBC is using public airwaves to continue to subject families to the decay of morals and values, and the sanctity of marriage in attempting to redefine marriage. These things are harmful to our society, and this program is damaging to our culture." - OMM

Om man vill protestera mot serien så har OMM förberett ett brev man kan skriva under. Läs deras tankar om serien här. Om inte annat så för att förfasas över mänsklig trångsynthet.


Kolla gärna #onemillionmoms på twitter för att se vad folk där tycker om organisationen. De är inte skitpopulära. Kolla också #thenewnormal. Folk verkar gilla det.


Crazypeople. Men de står inte oemotsagda. Organisationen GLAAD, Gays & Lesbians Against Defamation, har kontrat med följande:

 “Yet again, One Million Moms, a project of the American Family Association -- whose membership we already know is far less substantial than their name -- is doing its best to stir controversy where there clearly is none.”

“From hit shows like Glee to Modern Family, it's clear that Americans today don't care whether their favorite TV characters are straight or gay. We now live in a culture where gay people are not only a common part of our society but where gay characters are also applauded by both TV critics and audiences alike." - GLAAD
GLAAD delar ut ett Media Award varje år och två favoritserier, Modern Family och Happy Endings, är nominerade i komediklassen. 

Att The New Normal stoppas i Utah beror på att bolaget som skulle sända serien på uppdrag av NBC (eller nått, jag vet inte redigt hur det funkar) tycker att serien är "inappropriate on several dimensions, especially during family viewing time." Underligt. 

The Week har gjort en lista över varför det här Utahstoppet är att göra serien en tjänst eller åtminstone inte skada den.. Listan hittar du här. Där står bland annat att serien blir mer "edgy and cool." De skriver också att ingen är förvånad över det konservativa TV-bolagets beslut och att The New Normal ju egentligen inte är så kontroversiellt, snarare är det bolagets beslut som upprör.

Men vad är det för serie då? Jo, som ni anar, handlar den om ett homosexuellt par som vill ha barn och därför vänder sig till en surrogatmamma. Serien kretsar sen kring parets relation till mamman och hennes tioåriga dotter. Med i bilden finns också mammans crazytant till mormor (eller farmor, det är praktiskt med de svenska orden så man vet vilken sida av släkten det gäller, om det nu spelar någon roll) och asistenten Rocky. Mormorn skulle nog OMM gilla, hon tycker nämligen inte att svarta ska gå på samma toaletter som vita och att homosexualitet är djävulens verk. 

Det homosexuella paret är uppdelade, precis som det av någon anledning alltid är, i en typisk Fab Five-kille som mest bryr sig om kläder och en som är mer vad man skulle kalla traditionellt maskulin, han kollar på sport och sånt. Varför denna uppdelning, som vi ser inte minst i Modern Family, verkar vara normen för hur man gestaltar homosexuella par på TV, är så viktig att vidhålla förstår jag inte. Intressant är också att de homosexuella par jag talar om alltid är män. Lesbiska par för man nästan aldrig se och får man det så framställs de som underliga. Det är underligt.

Jag vet inte vad jag tycker om serien. Kritiker på nätet verkar gilla den på ett lagom entusiastiskt sätt. Många tycker att den borde bli bra med tanke på vilka som ligger bakom. Flera tycker också att mormorn blir lite väl mycket, vilket jag helt håller med om. Att vara rasist är inget skämt i sig. 

Ämnet är lite intressant även om jag tycker det känns lite gjort. Med tanke på de diskussioner jag redogjort för ovan så kan man önska en något mer nyanserad och verklighetstrogen bild. Men det får man inte. Detta trots att historien är, om än löst, baserad på en av skaparna Ryan Murphys egen kamp för att bilda familj. Men stereotyperna är där, hela tiden. Men till syvende och sist är det ju en komedi och ingen samhällskritik så jag får la nöja mig. Den lockade till några skratt och är nog värd att se. 

Avslutningsvis vill jag dela med mig av en radda omdömmen från andra. Lite intressant.

1 kommentar:

  1. jag "köper" serien as we speak! you had me at "från skaparna av glee"!!

    SvaraRadera

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...