lördag 8 september 2012

Om The Wires framgång

En liten följetong om hur HBO jobbar och hur deras serier skapas kommer här på Seriesoffan. Alla texter, med lite modifikation, har jag skrivit i min sommarkurs om HBO. Detta är den första delen av tre i hur The Wire och Six Feet Under har blivit framgångsrika. De andra publicera i morgon respektive övermorgon. Andra delen handlar om Six Feet Under och den tredje delen är en diskussion om hur serier blir framgångsrika.

The Wire
David Simon som skapat The Wire hade som förhoppning att serien skulle vädja moraliskt till sina tittare genom att visa hur människorna i Baltimore är stark bundna av de samhälleliga institutioner som finns. Innan The Wire hade Simons, mycket framgångsrikt, skrivit böcker om poliser och skrivit och producerat på tv. Simons tidigare erfarenheter av polisväsendet vidgades i The Wire till att behandla en hel stads problem, frågor och konflikter.

Med The Wire utmanar David Simon den amerikanska drömmen och de myter som byggts upp av det amerikanska samhället. Till skillnad från Six Feet Under var HBO lite mer fundersamma i valet ifall The Wire var en serie för dem. De tyckte att David Simons serie var alldeles för lik en vanlig polisserie varvid det tog ett år av omskrivningar och övertalningar innan HBO var övertygade om att detta var ett vinnande koncept.

Inför lanseringen av The Wire var HBO lite oroliga för hur serien skulle mottas. För att kritikerna bättre skulle förstå seriens bredd och den komplicerade handlingen skickades därför inte bara piloten ut utan de fyra första avsnitten. Strategin funkade och över hela USA kom beröm från recensenter. Likt recensenterna behövde tittarna några avsnitt på sig att förstå det fantastiska i The Wire. I slutet av säsong ett kunde serien visa så bra tittarsiffror så den förnyades av HBO. The Wires tittarsiffror var inte alls höga i jämförelse med kommersiella tv-kanaler men nästan alla dem som tittade på serien har höjt den till skyarna. Det blev ytterligare fem säsonger av The Wire trots att den frälsta skaran tittare inte verkade genera några stora vinster till HBO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...