söndag 9 september 2012

Om Six Feet Unders framgång

En liten följetong om hur HBO jobbar och hur deras serier skapas kommer här på Seriesoffan. Alla texter, med lite modifikation, har jag skrivit i min sommarkurs om HBODetta är den andra delen av tre i hur The Wire och Six Feet Under har blivit framgångsrika. Första delen handlar om The Wire och den tredje delen är en diskussion om hur serier blir framgångsrika.

Six Feet Under
Alan Ball, författaren bakom Six Feet Under, var redan innan serien en erfaren författare och producent på tv men även på filmduken. HBO anlitade Ball för att vara författaren bakom deras nya konceptserie Six Feet Under. Ball svarade ja eftersom han inte ville skriva någon annans idéer. Innan Six Feet Under hade Ball redan synat den amerikanska medelklassfamiljen i sömmarna i andra produktioner.

HBOs framgång på senare tid tillskriv ofta kanalens innovativa programskapande och dess effektiva marknadsföring. Svåra och provokativa ämnen är något som tittare och tv-journalister förväntar sig av HBO. Även om serier som Six Feet Under är både innovativa och banbrytande visar de också hur tv som institution håller på att förändras. Mark Lawson ska sagt att syftet med Six Feet Under inte är att serien är som allt annat, utan att den inte är det.

HBO hade höga förväntningar på Six Feet Under och förutspådde framgång. En andra säsong av serien var redan beställd innan den första säsongen ens hade haft premiär. Även om Six Feet Under passar mycket bra in i det som HBO står för, utmanade tv gentemot det vi sett innan, sätter ändå serien HBO i en obekväm sits. Six Feet Under är svårt att placera i en viss kategori eftersom det i serien är en fin linje mellan tragedi och komedi.

När Six Feet Under hade premiär 2001 var de recensioner som publicerades till en början medelmåttiga. Seriens syfte hos tittare och kritiker var att fylla det nya tomrummet efter The Sopranos, något som Six Feet Under inte lyckades med. Efter första avsnittet sjönk tittarsiffrorna drastiskt. Men Six Feet Under fick sin revansch och är den serie på HBO som haft högst betyg genom tiderna. Under första säsongen hade serien 5 miljoner tittare varje vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...