tisdag 28 augusti 2012

Komediserier av och med kvinnor

I det senaste numret av tidningen Amelia, nr 18, är det två sidor om uppsvinget som kvinnliga tv-seriemakare fått. De pratar om Girls, Veep och Whitney som nya trendsättare för humorgenren. Att de kvinnliga karaktärerna i tv-serier inte längre är så tillrättalagda som de varit förrut. De menar att Julia Louis-Dreyfus, skaparen och huvudpersonen i Veep, är en pionjär inom tv-serievärlden. De belyser också att det var filmen Bridesmaids som startade denna trenden och gav kvinnor chansen att spela alla olika sorters roller.

Jag håller med om att Julia är underbar och visar att kvinnor kan, även efter att de fyllt femtio. Och visst ser jag också ett uppsving av serier med och/eller av kvinnor. Jag tycker dock att tidningen missar viktiga framsteg som gjorts innan och de pionjärer som redan verkat under många år. SNL har länge haft med kvinnor som fått vara roliga även om kritikerna har varit sparsmakade med lovord för de kvinnliga komikerna...

Från SNL kommer både Tina Fey och Amy Poehler (och Kristen Wiig som gjort Bridesmaids), två verkliga feminister. Deras serier, 30Rock resp Parks and Recreation, handlar om arbetande kvinnor som inte är perfekta. Serierna hade premiär 2006 resp 2009 och är således inga nyheter för det tittande folket. I serierna är deras karaktärer verkligen inte perfekta utan både klumpiga, ledsna, kärlekstörstande, dumma i huvudet och ofantligt roliga. Allt det som vi "vanliga" kvinnor är. Före Tina och Amy finns det också kvinnor som gjort mycket för att kvinnor och komik inte ska ses om något som inte går ihop. Bästa Sändningstid som visades på SVT för ett tag sen tog, i ett av avsnitten, upp några och är verkligen ett avsnitt att kolla in!

Även Sex and the City är föregångare till dagens serier. Även om mycket i serien handlade om traditionella kvinnosaker såsom mode och kärlek kom serien som ett bombnedslag. 4 huvudpersoner som alla är kvinnor där männen ses som objekt och i perferin. Kvinnliga karaktärer som intresserade sig för sex, hade pengar och makt. Man ska verkligen inte förringa Sex and the Citys påverkan på tvserie världen. Det som jag dock vill poängtera är ju att artikeln handlade om "fula, skitiga och roliga" karaktärer, något som Sex and the City inte riktigt behandlar. Men jag tycker ändå det är viktigt att ta med serien här eftersom den visade att kvinnor kan ha makt, sex och förverkliga sina drömmar.

Jag vill också så här i slutet ta upp en morsa som är allt som samhället inte vill ha, Nancy, i Weeds. En serie som är inne på sin 8e säsong och har således varit med ett tag. Sedan 2005 har vi kunnat se denna mamma göra saker som inte är för en mamma att göra. Befriande, även om det handlar om droghandel. Även om mamman gör detta för familjen, något som ses som traditionellt kvinnligt, blir serien både macho och utvecklande.

Så jag tycker nog inte att det skett något revolutionerande efter det att Bridesmaids släpptes 2011, dessa serierna lär ju ha vart i rullning redan innan dess. Men samtidigt ser jag inget negativt i att Bridesmaids finns eller tycker att dessa serier är oviktiga, inte alls. De spelar alla en mycket viktig roll i samhällets utveckling, frågan är bara om serierna är de pionjärer Amelia vill att de ska vara?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...