onsdag 22 augusti 2012

HBO och The Wire

En liten följetong om hur HBO jobbar och hur deras serier skapas kommer här på Seriesoffan. Alla texter, med lite modifikation, har jag skrivit i min sommarkurs om HBO.

Vilka är några av de politiska ambitionerna med The Wire och hur kan man förstå varför en serie med sådana ambitioner kunde realiseras på HBO?

The Wire är precis det som HBO är, en avvikare från den vanliga polisserien och den vanliga televisionen. Serien har flera politiska ambitioner och strategier. Skaparna av serien ville liva upp polisgenren genom att ta in verkligheten. De fyllde även på med förortssociologi, hård politik och mikroekonomi. Denna blandning av fokus skulle göra att serien drog till sig olika sorters tittare, något som är viktigt för HBO. The Wires stora politiska räckvidd, de sociala- och ekonomiska frågorna som väcks i serien är påfallande okonventionella, kanske framförallt i tv-serievärlden.

The Wire gör det inte enkelt för tittaren att bara kolla på ett avsnitt. I serien finns inga tillbakablickar i början av varje avsnitt, inte heller en lösning i slutet av varje avsnitt. Tittarna måste följa serien aktivt för att komma ihåg små saker i manuset då de kan bli viktiga senare i serien. Publiken behålls hela säsongen, något som är viktigt för ett kabel-tvbolag. HBO satsar på komplexa serier som The Wire, trots att de inte kommer ha samma status som t ex Sopranos, just därför att de passar in i deras image. Serierna är prestigefyllda och passar in i HBOs image att vara mer sofistikerade än andra tvbolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...