söndag 29 juli 2012

Gilmore Girls - Gästblogg av Josefine

Dagens gästblogginlägg kommer från vår mycket goda vän Josefine. Hennes favoritserie är West Wing men idag skriver hon om Gilmore Girls. 


I listan av bunkserier fattas ur mitt perspektiv en given favorit. Gilmore Girls. Denna serie om mor och dotter, Lorelai och Rory Gilmore, som lever i den sömninga småstaden Stars Hollow i östra USA. Här möter vi komplicerade familjerelationer och kärlekshistorier, kryddat med udda humoristiska karaktärer och starka vänskapsband.

Det är flera saker som tilltalar mig med serien. En av dem är den feministiska undertonen. Två starka kvinnor i centrum, som omger sig med än fler starka kvinnor och några för dem betydelsefulla män. Lorelai som bröt med sina rika föräldrar för att helt själv uppfostra sin dotter – en dotter hon dessutom ger sitt eget namn, eftersom ”män har döpt söner efter sig själva i alla tider”. Rory som pluggar stenhårt för att lämna småstadslunken och komma in på Harvard för att bli journalist. Paris som inte skyr några hinder för att uppnå det hon vill, Lane som lever ett hemligt liv som innehåller både rockmusik och hårfärg utan att hennes mamma, benhårda Mrs Kim, får veta något, och Sookie som är en gudabenådad kock, är tre ytterligare karaktärer som står upp för vad de tror på. På ena eller andra sättet.

Något annat jag gillar är den rappa dialogen. Ett ständigt pågående samtal i högt tempo och med många referenser till omvärld, film och musik. Allvaret är närvarande, men det mesta sker med humoristisk underton. Det gäller att inte slappna av alltför mycket när man tittar, då kan man missa mycket dialog. Det är alltså ingen serie man helt kan slötitta på, skeptiker brukar ha svårt för det höga tempot. Däremot lämnar serien en stor feel good-känsla hos mig och jag kan se de sju säsongerna hur många gånger som helst.

Enjoy!
J

1 kommentar:

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...